Overslaan en naar de inhoud gaan

Trends & innovaties

Stijging binnentemperatuur Nederlandse woningen: ga voor zonwering

deel-op-sociale-media

Zonnige dagen, we zijn er dol op. Maar binnen houden we het graag koel. Nu de zomermaanden in Nederland ook steeds warmer worden is dit voor veel Nederlanders steeds meer een uitdaging. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in vakblad Gawalo, blijkt dat Nederlandse huizen bij zonnig weer sneller opwarmen dan huizen in andere Europese landen. Hoe zorg je dan voor een aangename binnentemperatuur? Ga voor zonwering!

BX270

 

Sterke stijging binnentemperatuur

Het onderzoek waar Gawalo naar verwijst is deze zomer uitgevoerd bij 50.000 Nederlandse woningen. Daarbij is gekeken hoeveel graden de binnentemperatuur gemiddeld stijgt na drie zonnige uren. Het onderzoek wijst uit dat de binnentemperatuur van Nederlandse woningen gemiddeld met 3,6°C stijgt in drie uur tijd. In vergelijking met andere Europese landen warmen Nederlandse huizen sneller op. Zo zijn de woningen twee keer zo warm bij zonnig weer als bijvoorbeeld de huizen in Oostenrijk (stijging van 1,7°C). In Nederland zijn er ook regionale verschillen. Zo stijgt de binnentemperatuur in de regio Friesland zelfs met 4,7°C bij warm weer. Door deze toename staat Friesland zelfs in de top 10 van regio’s in Europa waar de huizen het meest opwarmen in drie uur tijd. Bij zomers weer hebben Nederlanders dus eerder last van een onaangename binnentemperatuur. Een te hoge temperatuur binnenhuis kan leiden tot verminderde productiviteit en gezondheidsproblemen.

 

Europa

Bron: Gawalo.nl
 

Goed geïsoleerde woningen

De sterke toename van de binnentemperatuur komt voornamelijk door de goede isolatie van Nederlandse woningen. Zodra de warmte binnen is houdt de isolatie de warmte vast, waardoor het lastiger is om de warmte uit de woning te krijgen. Nu er ook in Nederland steeds meer hittegolven voorkomen, zullen mensen vaker actie ondernemen om de temperatuur binnenhuis aangenaam te houden.

Natuurlijke koeling

Zonwering speelt een essentiële rol bij een comfortabele temperatuur in huis. Marketing manager Isabelle Wintmolders van Harol licht dit toe: “Met de zonneschermen van Harol houd je de zon op een natuurlijke én energiezuinige manier buiten en blijft het binnen lekker koel. Zo zorg je dus niet alleen voor meer wooncomfort, maar zijn energieverslindende airco’s overbodig en draag je een steentje bij aan een beter milieu. Iedereen wordt namelijk gestimuleerd om zuinig met energie om te gaan. Steeds meer mensen kiezen daarom voor duurzaam of ‘groener’ wonen, denk aan isoleren, zonnepanelen maar ook aan energiezuinig koelen door zonwering.”

Energiebesparing

Wintmolders: “Door de aanschaf van zonwering kan je enorm besparen op het koelen van je woning. Door zonwering te plaatsen voor raampartijen houd je de binnentemperatuur onder controle en kan je dus gemakkelijk je woonlasten verlagen door besparing op je energiekosten.”
 

BX270

 

Verschillende typen zonwering

Om je woning op natuurlijke wijze te koelen en de binnentemperatuur aangenaam te houden, zijn er veel verschillende typen zonwering. Wintmolders: “Buitenjaloezieën zijn perfect om warmte buiten te houden en licht binnen te laten. Bovendien zijn ze net zo sterk als rolluiken en kunnen ze je huis tot wel 10 graden koeler houden. Een andere overweging is om screens te laten plaatsen. Later in de zomer staat de zon vaak lager en kan er tegen de avond toch nog veel zonlicht binnen komen. Screens zijn dus ideaal voor woningen met veel of grote ramen. Een andere type zonwering is een knikarmscherm, ook wel zonnescherm genoemd. Deze zonneschermen zijn op elk geveltype te installeren en zorgen niet alleen voor een lagere binnentemperatuur, maar ook voor een grote schaduwrijke plek op je terras. Groot voordeel is dus dat zonneschermen ook zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin. Houd op warme dagen dus lekker natuurlijk je hoofd koel met zo’n mooi zonnescherm.”

 

Contact

HAROL
Industrieterrein 1/3
Industriezone Webbekom 1025
3290 Diest
Belgium